Yksi Kokkolan ilmasto-ohjelman keskeisimmistä tavoitteista on lisätä ilmastotietoisuutta ja tukea kotitalouksia kohti kestävää tulevaisuutta. Ympäristökasvatuksesta keskeistä on ilmastonmuutosilmiön ymmärtäminen. Tavoitteena on, että asukkaiden toimintatavat kehittyvät kestävän elämäntavan mukaisiksi.
Kaupunki pyrkii tavoitteisiin viestimällä asukkaille ajantasaista tietoa ilmastonmuutoksesta ja sen hillinnästä sekä erilaisten tapahtumien avulla. Lisäksi ilmastotyötä edistetään varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa opetussuunnitelmien mukaisesti.
Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa kehitetään luonto- ja ulkoilmapedagogiikkaa toimintaympäristö huomioiden. Perusopetuksessa kestävyyskasvatusta tarjotaan monialaisten oppimiskokonaisuuksien kautta, ja opetusta tukee opettajille suunnattu idea- ja materiaalipaketti. Kaupungin Kestävyys- ja globaalikasvatuksen suunnitelma 2023–2025 ohjaa varhaiskasvatuksen ja koulujen kestävän kehityksen opetusta.
Ympäristökasvatusta vahvistetaan myös luontoliikunnan ja retkeilyreittien kehittämisellä. Kunnostetut ja esteettömät reitit tarjoavat turvalliset puitteet maasto-opetukselle ja luonnossa oppimiselle kaikille – myös lapsiperheille ja toimintarajoitteisille. Esimerkiksi Kokkolan maankohoamisalueet mahdollistavat ilmastonmuutoksen, luonnon ja kulttuurihistorian ilmiöiden havainnollistamisen käytännössä.
Suomen UNICEF on myöntänyt Kokkolalle Lapsiystävällinen kunta (LYK) -tunnustuksen. Kokkolan LYK-toiminnassa otetaan vahvasti huomioon myös kaupungin ilmastotyö.
