Kuvaus
Bothnia Green Energy on rajat ylittävä yhteistyöhanke, joka tukee kestävien energiaratkaisujen kehittämistä Merenkurkun alueella. Hankkeen tavoitteena on luoda innovatiivisia verkostoja ja ekosysteemejä alueen energiayhtiöiden ympärille ja siten edistää vihreää siirtymää ja tulevaisuuden kestävää energiantuotantoa.
Hankkeen pääteemat:
- Pitkän aikavälin yhteistyöalustan kehittäminen: Tavoitteena tuoda yhteen yrityksiä, korkeakouluja ja julkisia toimijoita luomaan näkyvyyttä kestävälle energialle.
- Innovaatioiden tukeminen: Erityisesti pk-yritysten, energiayhtiöiden ja muiden toimijoiden innovointikapasiteetin vahvistaminen.
- Kansainvälisten yhteistyömahdollisuuksien parantaminen: Strategisesti tärkeiden verkostojen ja kontaktien tunnistaminen Pohjoismaiden alueella.
Konkreettiset toimenpiteet ilmasto-ohjelman tueksi
- Webinaarisarja hukkalämmön hyödyntämisestä:
Hankkeessa järjestetään webinaarisarja, joka esittelee käytännön ratkaisuja hukkalämmön talteenottoon ja sen hyödyntämiseen eri kohteissa, kuten teollisuuden, asumisen ja palvelurakennusten tarpeissa. Tavoitteena on jakaa tietoa ja parhaiden käytäntöjen esimerkkejä alueen toimijoille. - Tasavirtaverkkojen selvitys latausverkoston kehittämiseksi:
Toteutetaan selvitys, jossa kartoitetaan, miten tasavirtaverkkoja voidaan hyödyntää latausverkostojen tukemisessa ja kehittämisessä. Tämä tukee vihreän infrastruktuurin rakentamista erityisesti sähköajoneuvojen latausverkostojen osalta.
Hankkeen vaikutus Kokkolan ilmastotavoitteisiin
Bothnia Green Energy -hanke tukee Kokkolan kaupungin ilmastotavoitteita erityisesti seuraavilla alueilla:
- Vähähiilisyys: Edistämällä energiatehokkaita ratkaisuja ja uusiutuvan energian käyttöä.
- Kiertotalous: Tehostamalla hukkalämmön hyödyntämistä paikallisesti.
- Innovaatioekosysteemit: Rakentamalla uusia yhteistyöverkostoja alueellisten toimijoiden ja kansainvälisten partnerien välille.
Hankkeen toteutusaikataulu ja budjetti
Hanke toteutetaan ajalla 1.1.2023–31.12.2025, ja sen kokonaisbudjetti on 1 918 400 euroa, josta suurin osa on EU:n Interreg Aurora -ohjelman rahoittamaa. Kokkolan alueen osuus näkyy erityisesti pilottihankkeissa, kuten hukkalämmön ja tasavirtaratkaisujen edistämisessä.
Toteutetaan selvitys, jossa kartoitetaan, miten tasavirtaverkkoja voidaan hyödyntää latausverkostojen tukemisessa ja kehittämisessä. Tämä tukee vihreän infrastruktuurin rakentamista erityisesti sähköajoneuvojen latausverkostojen osalta.