Beskrivning
Bothnia Green Energy
är ett projekt som stöder hållbara energilösningar i det geografiska området runt Kvarken. Syftet med projektet är att bygga innovativa nätverk och ekosystem kring regionens energibolag och att på så sätt främja den gröna omställningen och hållbar energiproduktion i framtiden.
Projektets huvudteman:
- Stöda innovationer: Särskilt stärkande av innovationsförmågan hos små och medelstora företag, energibolag och andra aktörer.
- Stärka förutsättningarna för internationellt samarbete: Identifiering av strategiskt viktiga nätverk och kontakter i Norden.
Konkreta åtgärder till stöd för klimatprogramemt
En serie webbinarier om utnyttjande av spillvärme:
- Inom ramen för projektet ordnas en serie webbinarier som presenterar praktiska lösningar för ivaratagande av spillvärme och utnyttjande av spillvärme i olika objekt, till exempel industri, boende och servicebyggnader. Målet är att sprida information och exempel på bästa praxis till aktörer i området.
- Utredning om likströmsnät och utveckling av laddningsnätverket:
En utredning görs som kartlägger hur likströmsnät kunde utnyttjas till stöd för och utveckling av laddningsnätverk. Detta stöder byggandet av grön infrastruktur, särskilt när det gäller laddningsnätverket för elfordon.
Projektets inverkan på Karleby stads klimatmål
Projektet Bothnia Green Energy stöder Karleby stads klimatmål särskilt inom följande områden:
- Koldioxidsnålhet: projektet främjar energieffektiva lösningar och användningen av förnybar energi.
- Cirkulär ekonomi: Utnyttjandet av spillvärme effektiveras lokalt.
- Innovationsekosystem: Nya samarbetsnätverk skapas mellan lokala aktörer och internationella partners.
Projektets tidsplan och budget
Projektet genomförs 1.1.2023–31.12.2025 och dess totala budget är 1 918 400 euro, varav största delen är EU-finansiering via Interreg Aurora-programmet. Karleby stads andel syns främst i pilotprojekt som till exempel främjande av lösningar för tillvaratagande av spillvärme och likström.
Toteutetaan selvitys, jossa kartoitetaan, miten tasavirtaverkkoja voidaan hyödyntää latausverkostojen tukemisessa ja kehittämisessä. Tämä tukee vihreän infrastruktuurin rakentamista erityisesti sähköajoneuvojen latausverkostojen osalta.